Dr. Geert Souverijns

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen of X-stralen (röntgenfoto's, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruikgemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (NMR, MR of MRI (-scan))
De radioloog is de arts die gespecialiseerd is in het verrichten van onderzoek en het stellen van diagnoses met behulp van stralen of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. Tevens heeft de radioloog de beschikking over chirurgische technieken om via kleine toegangspoorten, zoals een klein sneetje in een ader/slagader of de buikholte, aandoeningen in het lichaam te behandelen. Hierbij gebruikt hij vaak dottertechnieken.
De radioloog kan met röntgen- en ander onderzoek vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. Als de behandelende huisarts of medisch specialist niet met zekerheid kan zeggen wat een patiënt mankeert, laat hij in overleg met de radioloog een "foto" maken. De diagnose en het advies van de radioloog is meestal bepalend.

Elke van deze technieken levert een eigen bijdrage tot de beeldvorming en daardoor zijn vaak meerdere technieken complementair bij het onderzoek van één orgaan. In vele gevallen wordt gebruik gemaakt van een vloeistof die weefsels beter van elkaar onderscheidt, zogenaamde contraststoffen. Op de dienst radiologie onderzoekt men zowel ambulante patiënten als patiënten die in het ziekenhuis verblijven.
In het Militair Ziekenhuis Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek  is het Belgisch Museum voor Radiologie gevestigd.
 
Dr Souverijns is te bereiken op volgende locatie:

Virga Jesseziekenhuis, Stadsomvaart 11,3500 Hasselt, Tel. : 011-30 81 11